Feed-aggregator

Chinese investeringen in VS storten in

MO-feed - do, 21/06/2018 - 12:11

De Chinese investeringen in de Verenigde Staten zijn in de eerste helft van dit jaar met meer dan 90 procent teruggelopen, na spanningen tussen de twee grootste economieën ter wereld. 

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Klimaatactie zou groeiend watertekort in Azië beperken

MO-feed - do, 21/06/2018 - 11:15

Zelfs “bescheiden” klimaatactie kan helpen voorkomen dat Azië te maken krijgt met ernstige watertekorten tegen 2050. Dat blijkt uit een deze week verschenen studie van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Europese Unie begint groot onderzoek naar migratie

MO-feed - do, 21/06/2018 - 09:44

De Europese Unie investeert 5 miljoen euro in een omvangrijk onderzoek naar migratie. Onderzoekers uit de hele wereld moeten meer duidelijkheid gaan verschaffen over de relatie tussen migratie en ontwikkeling en de motieven van mensen om hun thuisland te verlaten.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Gloednieuwe fabriek moet Europa van papieren rietjes voorzien

MO-feed - wo, 20/06/2018 - 13:17

In Groot-Brittannië gaat een gloednieuwe fabriek papieren rietjes produceren. Dat gebeurde al decennia niet meer, maar nu is er hoge nood aan een alternatief voor plastic rietjes omdat steeds meer ketens de overstap maken. 

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Het Chinees-Indiase grensconflict is een trage milieuramp

MO-feed - wo, 20/06/2018 - 11:50

De concurrentie tussen China en India over hun gedeelde grens in de Himalaya zal niet snel leiden tot een militair of nucleair conflict, maar het creëert wel een trage milieucatastrofe, waarschuwt Ruth Gamble, historicus aan de Universiteit van La Trobe in Melbourne.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Grootschalige landbouw breekt Brazilianen zuur op

MO-feed - wo, 20/06/2018 - 11:25

Brazilië is een van de grootste landbouwproducenten ter wereld, maar kampt tegelijkertijd met een krimpende voedselvoorraad, niet-duurzame landbouwpraktijken en een dalende voedingswaarde van producten.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Slechte medische zorg droeg bij aan dood migranten VS

MO-feed - wo, 20/06/2018 - 09:20

Slechte medische zorg heeft bijgedragen aan meer dan de helft van de doden die in een periode van zestien maanden zijn gerapporteerd door de Amerikaanse Immigratiedienst (ICE). Dat zeggen mensenrechtenorganisaties in een nieuw rapport.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Turkse politie vindt geen bewijzen tegen Amnesty-voorzitter Taner K?l?ç

MO-feed - di, 19/06/2018 - 13:34

Een politierapport van 15 pagina’s bevat geen bewijzen dat Taner K?l?ç, de erevoorzitter van Amnesty Turkije, ooit de controversiële berichtenapp ByLock op zijn telefoon heeft gehad.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Oprukkende zee bedreigt 300.000 Amerikaanse woningen

MO-feed - di, 19/06/2018 - 11:50

Kustoverstromingen door de stijgende zeespiegel bedreigen in de volgende dertig jaar 311.000 woningen in de VS, met een gezamenlijke marktwaarde van 117,5 miljard dollar. Tegen het einde van deze eeuw stijgt dat aantal zelfs tot 2,4 miljoen huizen, met een waarde tot 1000 miljard dollar, berekende de Union of Concerned Scientists (UCS). 

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Turkije verhindert dat Syrische vluchtelingen uit Europa hun familie in Turkije bezoeken

MO-feed - ma, 18/06/2018 - 23:31

Als Syrische vluchtelingen in België hun familie in Turkije willen bezoeken, moeten ze een visum aanvragen bij het Turkse consulaat in Brussel. MO* volgde een aantal visumaanvragen. Ze werden geweigerd. Alle legale wegen om als familie samen te kunnen zijn - van Turkije naar België komen én van België naar Turkije gaan - zijn gesloten. Enige manier om het recht op gezinsleven af te dwingen: mensensmokkel.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

‘Vluchtelingen zijn burgers en willen burgers zijn’

MO-feed - ma, 18/06/2018 - 17:00

Als u op zoek bent naar een politieke beweging die voluit gaat voor de mensenrechten in het politieke discours en de rechten van vluchtelingen, kan u voortaan terecht bij de gloednieuwe beweging de Refugee Party. 

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Mens brengt andere primaten steeds meer in gevaar

MO-feed - ma, 18/06/2018 - 14:55

Het leefgebied van primaten, soorten die nauw verwant zijn aan de mens, staat steeds meer onder druk. Verlies van leefgebied voor landbouw, jacht en de ontginning van grondstoffen vormen de grootste bedreiging.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Conservatief rechts levert nieuwe president Colombia

MO-feed - ma, 18/06/2018 - 12:33

Colombia verkoos zondag Ivan Duque als zijn nieuwe president. Iván Duque kan rekenen op de steun van de bedrijfswereld, de grondgrondbezitters én Washington.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Verdeeld Europa brengt VN-duurzaamheidsdoelen in gevaar

MO-feed - ma, 18/06/2018 - 10:18

Experts in Rome en Brussel waarschuwen dat een intern verdeeld Europa  een groot gevaar betekent voor het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Tegelijk wijzen ze op een vicieuze cirkel: het niet inzetten op deze doelen zorgt voor meer migratie, net de voornaamste reden achter de Europese verdeeldheid. 

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Toekomst mét (elektrische) auto of zonder?

MO-feed - vr, 15/06/2018 - 18:34

De auto zet wereldwijd het leven van miljoenen mensen en het bestaan van de planeet op het spel. Is de auto een moordwapen? Drie experts beantwoordden deze vraag tijdens de laatste MO*talks.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Klimaat doet vissen sneller migreren dan de afspraken kunnen volgen

MO-feed - vr, 15/06/2018 - 12:56

De klimaatverandering dwingt vispopulaties te migreren, en dat proces verloopt zo snel dat de internationale regels niet kunnen volgen. Daardoor dreigen conflicten rond visvangst te escaleren, stelt een nieuwe studie in Science.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Democratische Partij weigert voortaan giften van fossiele industrie

MO-feed - vr, 15/06/2018 - 10:26

De Amerikaanse Democratische Partij zal geen giften meer aanvaarden van bedrijven die fossiele brandstoffen produceren. De beslissing moet de invloed van de olie-, gas- en steenkoolsector op de partij verminderen.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Zes Afrikaanse conflicten vergeten door media en politiek

MO-feed - vr, 15/06/2018 - 08:06

Conflict heeft miljoenen mensen in Afrika op de vlucht doen slaan. De Noorse Vluchtelingenraad (NRC) doet een oproep: ‘Deze mensen worden te vaak vergeten, zowel door de politiek als door de media.

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Smokkelaars verdienden 7 miljard dollar aan migranten

MO-feed - do, 14/06/2018 - 11:51

In 2016 is de reis van minstens 2,5 miljoen migranten via smokkelaars verlopen. Die genereerden daarmee een inkomen van meer dan 7 miljard dollar, blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC).

Categorieën: wereldnieuws_categorie

Antarctica smelt drie keer sneller dan vijf jaar geleden

MO-feed - do, 14/06/2018 - 10:28

De ijskap op Antarctica smelt in een recordtempo en dreigt een enorme zeespiegelstijging te veroorzaken met rampzalige gevolgen overal ter wereld. Dat blijkt uit twee nieuwe, alarmerende studies in Nature.

Categorieën: wereldnieuws_categorie
Inhoud syndiceren

transitie

aankondigingen

  • No upcoming events available

grotegeld

gastvrijegemeente

waar we de mosterd halen

Ideetje/weetje

'In ons kapitalistische systeem zit een weeffout: alle rijkdom komt in handen van een relatief klein groepje mensen terecht. Dat groepje, dat steeds meer land, bedrijven en grondstoffen bezit, is erbij gebaat dat de anderen consumeren. In plaats van die anderen meer salaris te geven om die consumptie te betalen, lenen zij hen geld uit - tegen rente. Zo vergroten zij hun eigen rijkdom, terwijl de rest meer schulden opbouwt. Dat systeem explodeert nu.'
Paul Jorion in De Standaard

De Wereld Morgen

Israël koloniseert, dexia financiert