Feed-aggregator
16.000 stakende verpleegkundigen ontslagen in Zimbabwe
Sinds maandag voeren 16.000 verpleegkundigen een nationale staking voor beter lonen en betere werkomstandigheden. Vicepresident Constantino Chiwenga zei woensdag, op de onafhankelijkheidsdag, dat ze allemaal ontslagen worden, toch staken ze verder. Ze zouden worden vervangen door gepensioneerde en werkloze verpleegsters.
Tweedehands auto’s voor Afrika worden volgepropt met elektronisch afval
Tweedehandse auto’s op weg naar Afrika worden volgepropt met oude televisies, ijskasten en computers. In veel gevallen zijn die defect, en dat is een inbreuk op de internationale wetgeving rond elektronisch afval.
Kinderarbeid in cacaosector neemt eerder toe dan af
Ondanks inzet van de cacaosector om iets te doen aan kinderarbeid, neemt het probleem in de sector eerder toe dan af, blijkt uit de Cacaobarometer 2018. België zou als chocoladeland een belangrijkere rol moeten spelen in de keten, zeggen de Oxfam-Wereldwinkels in een reactie.
EU-vluchtelingenbeleid machteloos: exodus uit Afrin is al in Athene, smokkelaars maken grote winsten
MO*-journalist Pieter Stockmans onderzoekt smokkelnetwerken in Griekenland. Hij stelt vast dat de exodus uit Afrin, van Syriërs die ondanks alles in Syrië en Turkije waren gebleven, begint door te sijpelen naar Europa. De beperkte legale opties om veiligheid te vinden, zijn geen competitie voor de smokkelaarsmaffia in Istanboel en Athene.
Vier miljoen mensen dreigen zonder water te vallen in Nigeria
De watercapaciteit in de Goronyo-dam is afgelopen jaar met 90 procent gedaald. Dat heeft grote gevolgen voor de bijna vier miljoen inwoners van de Sokoto- en Kebbi-staten in het noordwestelijke deel van Nigeria. De overheid voerde een limiet in voor watergebruik en zoekt naar oplossingen.
Gedetineerde migranten gemarteld en verkracht in Jemen
Migranten en asielzoekers uit de Hoorn van Afrika zijn in Jemen gemarteld, verkracht en zelfs geëxecuteerd. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
Miljoenen voor Congolese bossen niet goed besteed, lokale bevolking is de dupe
Miljoenen aan internationale fondsen voor CO2-reductie en bestrijding van illegale houtkap in het regenwoud van de Democratische Republiek Congo worden niet goed besteed, zeggen onderzoekers. Overheid en multinationals maken volgens hen de dienst uit, en de lokale bevolking heeft het nakijken.
‘De terugkeer van het eerste Rohingya gezin is een propagandastunt’
De regering van Myanmar meldde via Facebook dat ze het eerste Rohingya gezin, van de bijna 700.000 vluchtelingen, uit Bangladesh repatrieerde. Het gezin verblijft nu in een tijdelijk opvangcentrum vlakbij hun afgebrande huizen in de deelstaat van Rakhine. De vluchtelingencommissaris van Bangladesh, Mohammad Kalam, waarschuwde AFP dat het niet om een terugkeer gaat.
Europees Hof: Poolse houtkap in Bialowieza-woud is illegaal
Polen heeft de Europese Milieuwetgeving geschonden door houtkap toe te laten in het Bia?owie?a-woud, een van de laatste ongerepte wouden in Europa. Dat stelt het Europees Hof van Justitie vandaag in zijn vonnis.
Klimaatgrens in VS verschuift naar oosten
De historische klimaatgrens tussen het droge westen en vochtige oosten van de Verenigde Staten is ongeveer 225 kilometer opgeschoven naar het oosten, stellen wetenschappers van de Columbia University in de VS. Ze wijzen de klimaatverandering aan als belangrijkste oorzaak.
95 procent wereldbevolking ademt schadelijke lucht in
Wereldwijd ademen 7 miljard mensen, meer dan 95 procent van de wereldbevolking, schadelijke lucht in.
Stad van Pablo Escobar wordt bastion van innovatie
De vroegere thuisbasis van drugsbaron Pablo Escobar maakt komaf met haar imago. Tegen 2021 wil het Colombiaanse Medellín de meest innovatieve stad van Latijns-Amerika zijn. Medellinnovation 2021 focust op talent, ondernemerschap en infrastructuur.
Politieke hoogspanning in Brazilië zet vrije meningsuiting onder druk
Verschillende Braziliaanse politici en journalisten werden de voorbije weken het doelwit van geweld. Onder meer oud-president Lula werd beschoten. Op zes maanden van de verkiezingen staat de vrije meningsuiting onder druk.
Groepsverkrachting en moord 8-jarig meisje in India brengt hindoenationalisten in opspraak
Verkrachtingen hebben eerder al tot massaprotesten geleid in India. Twee zaken schudden het land en de politiek opnieuw dooreen. Zowel de kidnapping, verkrachting en moord op de 8-jarige Asifa Bano uit Kathua, als de tragische verkrachtingszaak in Unnao brengen vertegenwoordigers van de hindoenationalistische BJP in opspraak.
Moslimverdachten krijgen zwaardere straf en meer media-aandacht
Uit een Amerikaanse studie blijkt dat wanneer een moslim ideologisch geïnspireerd geweld gebruikt, dit veel vaker in de media komt en zwaarder wordt bestraft dan bij een niet-moslim.
‘Nulhonger’ wordt lastige taak voor VN
Geen honger meer in de wereld, of ‘nulhonger’ is een van de doelen van de Verenigde Naties voor 2030. Maar nu er ernstige humanitaire crises gaande zijn in Azië, het Midden-Oosten en Afrika, lijkt dat doel steeds moeilijker te halen.
Nieuwe technologie opent deur naar schone batterij
Amerikaanse onderzoekers hebben een batterij ontwikkeld die gebruik maakt van andere metalen dan kobalt. Kobalt geeft batterijen een goede stabiliteit en levensduur, maar is erg milieuonvriendelijk.
Plastic verpakking lost voedselverspilling niet op
Plastic verpakkingen gaan voedselverspilling niet tegen, concluderen Friends of the Earth en Zero Waste Europe in een onderzoek. In sommige gevallen werken ze verspilling juist in de hand.
India start bouw gigantisch zonnepark
De Indiase staat Gujarat geeft groen licht voor de bouw van een zonnepark met een capaciteit van 5 gigawatt, het grootste van het land. India wil tegen 2022 in totaal 175 gigawatt energie uit duurzame bronnen halen.
Nederlandse politici mogen Al Hoceima niet bezoeken
Sinds maandag zijn twee Nederlandse politici op werkbezoek in Marokko, maar ze werden genoodzaakt hun bezoek voortijdig stop te zetten. De autoriteiten gaven geen toestemming om hun plannen uit te voeren.
